ua en ru

Україна стане асоційованим членом ЦЕРН у жовтні, - Міносвіти

Україна стане асоційованим членом ЦЕРН у жовтні, - Міносвіти Фото: Лілія Гриневич у ЦЕРН

Зокрема після сплати офіційного членського внеску в розмірі 1 млн швейцарських франків

Україна стане асоційованим членом Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН) у жовтні 2016 року, після оплати членського внеску. Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич в ході візиту в ЦЕРН, повідомляє прес-служба МОН.

"У жовтні цього року - після сплати офіційного членського внеску, Україна стане асоційованим членом Європейського центру (організації) ядерних досліджень", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що, набувши статусу асоційованого члена, Україна зможе приєднатися до створення нових матеріалів, розробки та впровадження нових обчислювальних й інформаційних технологій, розвитку грід-мереж (мереж віртуальних обчислень), направляти молодих вчених на стажування та продовжувати співпрацю в рамках робіт із дослідними проектами.

"З одного боку, Україна стає асоційованим членом ЦЕРН, що дозволяє платити значно менші внески, ніж державам-членам. З іншого боку, Україна зможе брати участь у всіх формах наукового співробітництва, можливих для повноправних членів організації", - пояснила міністр освіти.

За її словами, своєю чергою науково-дослідні установи та підприємства України зможуть брати участь у тендерах ЦЕРН і отримувати замовлення на виготовлення високотехнологічного обладнання.

Як відомо, ЦЕРН - Європейська організація з ядерних досліджень, найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій, яка знаходиться в Швейцарії на кордоні з Францією. У ЦЕРН знаходиться Великий адронний коллайдер - найбільший експериментальний прискорювач частинок. Нині там працює 103 українських учених.

Нагадаємо, раніше глава Міносвіти Гриневич заявила про ініціювання відкриття в Києві Музею науки.